Aanbod
De Stallen

Bierdepot
“De Drie Hoefijzers”
De Stallen

In de Rivierenbuurt, vlakbij station Hollands Spoor, staat op de hoek van de Zwetstraat 1-5 en de Dintelstraat 42 het voormalig bierdepot van de Bredase bierbrouwerij ‘De Drie Hoefijzers’.

Bierdepot

Het complex is ontworpen door K. Meijer & H.E.M. Rademaker architecten en is vlak voor de Eerste Wereldoorlog gebouwd. Het bestaat uit een kantoorvilla, koelhuis en paardenstal. De bierbrouwerij uit Breda had meerdere depots in Nederland. Het Haagse depot is waarschijnlijk de laatste die nog bestaat. Het was tot eind jaren zestig eigendom van ‘De Drie Hoefijzers’, waarna er onder meer een houthandelaar en uiteindelijk een autosloopbedrijf in huisden. Het complex is sinds 2007 een gemeentelijk monument, maar staat er al lang slecht bij. Een paar jaar geleden is de oude rijtuigenstalling gesloopt. De staat van het depot ging de laatste jaren alleen maar achteruit. Om verder verval te voorkomen, besloot Stadsherstel om het complex aan te kopen.

De Stallen

Het transport van het bier naar de café’s, hotels en winkels in de regio werd tot in de jaren ‘20 uitgevoerd met paard en wagen. Achter op het terrein staat een stalgebouw waar op de begane grond de paarden in boxen gestald werden en op de verdieping ruimte was gereserveerd voor de opslag van hooi. Aan de voorzijde op de begane grond bevonden zich enkele dienstruimten – een was en schaftlokaal en een ruimte waar de paardentuigen werden opgeborgen – en op de verdieping een kleine woning.

Dit project is de laatste fase binnen het complex De Drie Hoefijzers. Hiervoor zijn we nog volop bezig met het samenstellen van de plannen.

Alle locaties

Zie ook