Aanbod
Het Koelhuis

Bierdepot
“De Drie Hoefijzers” 
Het Koelhuis

In de Rivierenbuurt, vlakbij station Hollands Spoor, staat op de hoek van de Zwetstraat 1-5 en de Dintelstraat 42 het voormalig bierdepot van de Bredase bierbrouwerij ‘De Drie Hoefijzers’.

Bierdepot

Het complex is ontworpen door K. Meijer & H.E.M. Rademaker architecten en is vlak voor de Eerste Wereldoorlog gebouwd. Het bestaat uit een kantoorvilla, koelhuis en paardenstal. De bierbrouwerij uit Breda had meerdere depots in Nederland. Het Haagse depot is waarschijnlijk de laatste die nog bestaat. Het was tot eind jaren zestig eigendom van ‘De Drie Hoefijzers’, waarna er onder meer een houthandelaar en uiteindelijk een autosloopbedrijf in huisden. Het complex is sinds 2007 een gemeentelijk monument, maar staat er al lang slecht bij. Een paar jaar geleden is de oude rijtuigenstalling gesloopt. De staat van het depot ging de laatste jaren alleen maar achteruit. Om verder verval te voorkomen, besloot Stadsherstel om het complex aan te kopen.

Het Koelhuis

Wanneer het bier via het spoor, en later ook via vrachtwagens, uit Breda was aangevoerd werd het in tonnen opgeslagen in het koelhuis, de bierkelder. Boven de opslag bevindt zich de ijszolder. Het ijs werd aan een hijsbalk opgetakeld en door de deur naar binnen getransporteerd. Op de zolder bevinden zich twee grote betonnen koelcellen waar het ijs opgeslagen werd. Via grote luchtschachten daalde de koude lucht van de zolder naar beneden en koelde het bier. De voorruimte van de bierkelder met daarachter de laadruimte was verhoogd ten opzichte van het maaiveld voor het gemakkelijk laden van de wagens.

Het Koelhuis is herbestemd tot bedrijfsruimte met bijbehorende horeca dat nu in gebruik is door de Broodbrouwers.

Alle locaties

Zie ook