Aanbod
Hoge Zand 22
Woningaanbod

Hoge Zand 22

KENMERKEN

 Beschikbaar: 1 mei 2023
Oppervlakte: 50,8 m2
Huur: € 970,- excl g/w/l
Servicekosten: € 20,-
Aantal kamers: 2
Huisvestingsvergunning: ja
Energielabel: D

PAND

De huizen aan de Hogezand 2-24 worden ook wel de Geefhuisjes genoemd en zijn het enige liefdadigheidshofje in Den Haag dat niet rondom een binnentuin gebouwd is: ze staan direct aan de straat. De panden zijn in 1565 gesticht door de griffier van het Hof van Holland, Cornelis Barthout Jansz, voor bewoners die om welke reden dan ook geen huur konden betalen. Vanwege de bouw van de Nieuwe Kerk op dezelfde plek, werden er zes huisjes afgebroken. Toen de Nieuwe Kerk af was, liepen de woninkjes voortdurend grondwaterschade op. De kerk was namelijk gebouwd op een verhoogd stuk grond en het regenwater stroomde daarvandaan rijkelijk richting de huisjes. Om die reden werden deze in 1665 ook afgebroken. Enkele honderden meters zuidwaarts kwamen twaalf nieuwe huisjes, op een stuk bouwgrond dat met vele scheepsladingen zand werd opgehoogd. Vandaar de naam van de locatie: het Hoge Zand.

INDELING

Vanuit de entree in de hal is er toegang tot de woonkamer (ca. 20m²) die toegang biedt tot de gesloten keuken (ca. 6m²). Aan de andere kant van de keuken bevindt zich de badkamer voorzien van een toilet, wastafel en douche. Daarbij is de kleine buitenplaats toegankelijk via de keuken. De trap in de woonkamer gaan naar de eerste verdieping waar de slaapkamer (ca. 14m2) zich bevindt. Boven de slaapkamer is de Cv-installatie geïnstalleerd op de vliering.

OMGEVING

Het Hoge Zand ligt in het gezellige centrum van Den Haag, tussen de Lange Beestenmarkt, Prinsegracht en de Zuidwal. Op loopafstand bevindt zich de Grote Markt met verschillende horecagelegenheden. Hier is tevens het begin van het winkelgebied. Op korte afstand is ook het park Kortenbos te vinden voor groen middenin de stad. Alle voorzieningen zoals openbaar vervoer en winkels bevinden zich in de directe omgeving.