Aanbod
Zwetstraat
Onze panden

Zwetstraat 1 – 1C / Scheepmakerstraat 30 – 32

Status: Gemeentelijk monument
Bouwjaar: 1912 – 1913
Aangekocht: 2016
Herstel: 2018 – 2019
Betrokken partijen:
Bouwactief BV
Braaksma & Roos Architectenbureau

Bierdepot De Drie Hoefijzers was oorspronkelijk een depot voor de gelijknamige bierbrouwerij uit Breda. Het complex is ontworpen door K. Meijer & H.E.M. Rademaker architecten en is vlak voor de Eerste Wereldoorlog gebouwd. Het bestaat uit een kantoorvilla, koelhuis en paardenstal. De bierbrouwerij uit Breda had meerdere depots in Nederland. Het Haagse depot is waarschijnlijk de laatste die nog bestaat. Het was tot eind jaren zestig eigendom van ‘De Drie Hoefijzers’, waarna er onder meer een houthandelaar en uiteindelijk een autosloopbedrijf in huisden.

Het complex is sinds 2007 een gemeentelijk monument, maar stond er toen al een tijd slecht bij. De staat van het depot ging de laatste jaren alleen maar achteruit, daarom is in 2010 de oude rijtuigenstalling gesloopt. Om verder verval te voorkomen, besloot Stadsherstel om het complex aan te kopen.

De Kantoorvilla

Dit pand bestond oorspronkelijk uit het kantoor van de directeur, een spreekkamer, een grote kluis en een aantal ondersteunende ruimtes op de begane grond en een groot woonhuis daarboven. Tijdens de renovatie in 2019 heeft Stadsherstel hier zes luxe appartementen gerealiseerd.

Hierbij is tevens rekening gehouden met moderne technieken rondom duurzaamheid. Zo beschikken de woningen over lage temperatuur vloerverwarming en mechanische ventilatie met warmteterugwinning. De twee appartementen op de bovenste verdieping beschikken zelfs over een warmtepomp, waarmee deze compleet gasloos zijn.

Cultuurhistorisch onderzoek

Bent u benieuwd naar het cultuurhistorisch onderzoek? Deze vindt u hier!