Aanbod
Duinstraat 21A
Woningaanbod

Duinstraat 21a

Status: Rijksmonument
Bouwjaar: 1910
Aangekocht: 2013
Herstel: 2021
Betrokken partijen:
Hersbach en Könst Architecten
Bouwactief

Appartement

Dit appartement bestaat uit vier kamers (woonkamer/keuken en 3 slaapkamers). Vanuit de entree in de hal is er toegang tot de woonkamer en open keuken. Deze ruimte heeft grote ramen. Aan de andere kant van de keuken bevinden zich twee slaapkamers en het toilet. Verderop in de gang is de badkamer en om de hoek nog een aparte (werk)kamer. Deze kamers liggen aan de schaduwkant van het huis.

Geschiedenis

De voormalige brandweerkazerne en politiebureau staat aan op de hoek van het Schipperplein en de Duinstraat in Scheveningen. Het complex dateert uit 1910 en is ontworpen door gemeentelijk architect A.A. Schadee.

In 1904 besluit het College van B&W om brandweer en politie onder te brengen in één grote, nieuw te bouwen kazerne. Stadsarchitect Adam Schadee krijgt de opdracht om een ontwerp te maken en tekent het fraaie gebouw zoals het zich nu nog als Rijksmonument op de hoek van de Duinstraat en het Schipperplein bevindt.

Het complex bestaat uit twee vleugels en een middendeel met inrijpoorten tussen twee traptorens. Een aantal jaren geleden is de brandweer uit de rechtervleugel van het complex verhuisd naar een nieuwbouwpand naast de linkervleugel. In de periode tussen 2004 en 2006 vind een renovatie plaats waarbij tevens een parkeerkelder aan het complex wordt toegevoegd. Bij het uitgraven hiervan wordt een bijzondere vondst gedaan: twee oude cellen worden blootgelegd. Deze werden in het verleden gebruikt voor de opsluiting van dronken arrestanten, zijn bij de verbouwing in 1980 dicht gegooid en sindsdien vergeten. In 2013 is de rechtervleugel met rechter traptoren aangekocht door Stadsherstel.

Luxe Appartementen

De aangekochte vleugel staat op de hoek waar het Schipperplein uitkomt op de Duinstraat. De voormalige brandweerkazerne bestaat uit drie bouwlagen en een zolderverdieping. Stadsherstel heeft zeven luxe appartementen en een aantal kantoorruimtes gerealiseerd in het gebouw.