Aanbod
Oude Molstraat 30
Onze panden

Oude Molstraat 30 

Status: Rijksmonument
Bouwjaar: 16de eeuw
Aangekocht: 1976
Herstel: 1980 – 1982
Betrokken partijen:
Architectenbureau Van der Sterre en Peetoom
Snoeck Aannemersbedrijf BV

Op deze plek stond in 1560 al een huis. Op de gevel staat het jaartal 1774. Dit zou moeten slaan op de verbouwing in Lodewijk de XIV stijl. Dit klopt niet, omdat Lodewijk de XIV in 1774 allang overleden was. Het juiste jaartal is 1747. In dat jaar werd het woonhuis in opdracht van Adriaan Wittert van Valkenburg verbouwd en uitgebreid met een tweede verdieping en de prachtig versierde entree. In 1922 kwam het pand in eigendom van de firma Richters die het pand als drankopslag gebruikte. Het pand was dus onderdeel van de distilleerderij. Dit is waarschijnlijk de reden dat  twee rechter beneden vensters plaats moesten maken voor een inrijpoort. Dit maakte het makkelijker om de wijn en de cognac te vervoeren die in de kelder opgeslagen was. In de kelder zijn tegenwoordig nog steeds zeven grote houten wijnvaten te bewonderen. De distilleerderij heeft nu plek gemaakt voor meerdere ateliers.

Dat de panden aan nummers 30 en 32 ooit bij elkaar gehoord hebben, is nog altijd terug te zien. Zo zit de keuken van restaurant ’t Hof van Eten op nummer 30 eigenlijk in het pand van nummer 32.

De panden aan de Oude Molstraat is waar het voor Stadsherstel Den Haag allemaal mee is begonnen, dit waren de eerste aankopen en restauratieprojecten.

De oude Molstraat gaat terug tot de middeleeuwen en was toen een achterafstraatje door de duinen, bedoeld voor ambachtslieden en lage functionarissen. Dat de straat vroeger een duinpad is geweest zie je nog steeds terug in de kronkelende vorm.

Voor 1592 heette de straat de Gasthuissteeg. De huidige naam komt van de herberg ‘De Drie Mollen’, die aan het begin van de straat gevestigd was.

Tegenwoordig vormt de Oude Molstraat samen met de Molenstraat, de Papestraat, de Juffrouw Idastraat en de Annastraat het Haagse Hofkwartier. Deze historische buurt grenst aan Paleis Noordeinde en wordt gekenmerkt door exclusieve winkeltjes, hotels, restaurants, cafés en ateliers. Vanwege het autovrije karakter van de buurt, is deze ideaal om gezellig rond te lopen en de monumentale panden te bewonderen.