Aanbod
Oude Molstraat 20
Onze panden

Oude Molstraat 20

Status: Rijksmonument
Bouwjaar: 16de eeuw
Aangekocht: 1976
Herstel: 1980 – 1982
Betrokken partijen:
Architectenbureau Kruger
Snoeck Aannemersbedrijf BV

In de 15de eeuw stonden op de plek van nummers 20-24 vier ‘cameren’, huisjes zonder verdieping en met een zadeldak, evenwijdig aan de straat. Later zijn deze ingeruild voor huisjes met één of twee verdiepingen.

Op nummer 20 hebben in 1877 twee van deze huisjes plaats gemaakt voor een enkel pand, vandaar ook de gevel van maar liefst vier ramen breed. Het pand deed in eerste instantie dienst als manufacturenwinkel, maar in 1892 werd het verbouwd tot distilleerderij voor wijnhandel Comerell. De wijnhandel bloeide op na overname door Wilhelm Richters in 1902 waardoor ook de panden op nummers 30 en 32 werden aangekocht voor de distilleerderij. Naast destillaten werden hier ook advocaat, likeuren en limonades gefabriceerd. Toen de zonen van Wilhelm Richters in 1975 het bedrijf verkochten, bleef de inventaris van de 19de-eeuwse distilleerderij grotendeels intact. Tegenwoordig is hier Proeflokaal ‘Het Gulle Gasthuys’ gevestigd.

De kern van de panden op nummers 22 en 24 dateren nog uit de 16de eeuw.  In 1625 werden deze aangekocht door Diederik van Beieren van Schagen, heer van Goudriaan. Hij was een rijke weduwnaar en woonde aan de Nobelstraat. Hij stond bekend als een vooraanstaand katholiek en hij is dan ook waarschijnlijk degene geweest die in het huis aan de Nobelstraat de nog altijd aanwezige schuilkerk heeft laten bouwen. De huisjes aan de Oude Molstraat zijn in zijn tijd verbouwd en uitgebreid met een tweede verdieping.

De panden aan de Oude Molstraat is waar het voor Stadsherstel Den Haag allemaal mee is begonnen, dit waren de eerste aankopen en restauratieprojecten.

De oude Molstraat gaat terug tot de middeleeuwen en was toen een achterafstraatje door de duinen, bedoeld voor ambachtslieden en lage functionarissen. Dat de straat vroeger een duinpad is geweest zie je nog steeds terug in de kronkelende vorm.

Voor 1592 heette de straat de Gasthuissteeg. De huidige naam komt van de herberg ‘De Drie Mollen’, die aan het begin van de straat gevestigd was.

In de 19de eeuw verandert het karakter van het centrum van de stad en komen er meer bedrijven en winkels in huizen die daarvoor als bewoning werden gebruikt. Door de wat afgezonderde ligging van de Oude Molstraat vonden hier niet al teveel radicale veranderingen plaats. Wel kwamen er een klooster in de straat evenals een kweekschool. De meeste winkelpuien zoals we die nu zien dateren uit het einde van de vorige eeuw en het begin van deze eeuw.

Tegenwoordig vormt de Oude Molstraat samen met de Molenstraat, de Papestraat, de Juffrouw Idastraat en de Annastraat het Haagse Hofkwartier. Deze historische buurt grenst aan Paleis Noordeinde en wordt gekenmerkt door exclusieve winkeltjes, hotels, restaurants, cafés en ateliers. Vanwege het autovrije karakter van de buurt, is deze ideaal om gezellig rond te lopen en de monumentale panden te bewonderen.

Cultuurhistorisch onderzoek

Bent u benieuwd naar het cultuurhistorisch onderzoek? Deze vindt u hier!