Aanbod
Nobelstraat 1H
Woningaanbod

Nobelstraat 1H

KENMERKEN

Beschikbaar: per direct
Huur: € 1.100,- per maand excl g/w/l
Servicekosten: € 125,-
Oppervlakte: 49m2
Huisvestingsvergunning: ja

 

DE INDELING
Via een trap in de prachtige algemene hal treft u de entree van de woning op de tweede verdieping. De woning beschikt over een open keuken en een terras.

HET PAND
De lotgevallen van het pand Nobelstraat 1, tegenwoordig het Nobelhuis genaamd, zijn erg wisselvallig geweest. In (bouw)historisch opzicht is de ontwikkeling van dit pand ingewikkelder en boeiender dan van de meeste historische panden in Den Haag. De oudste geschiedenis van het Nobelhuis hangt nauw samen met de ontwikkeling van de buurhuizen Nobelstraat 3 en 5. De Haagse hofboeken vermelden vanaf 1458 de eigenaren van deze drie grote, tot aan de Juffrouw Idastraat doorlopende erven. Aannemelijk is dat de eerste bebouwing in de Nobelstraat in het begin van de 15de eeuw, en wellicht nog eerder, ontstond.

In 1966 werd het pand Nobelstraat 1a-1b op de rijksmonumentenlijst geplaatst. De eigenaar ging tegen deze plaatsing in beroep, waarbij hij erop wees, dat het pand in een slechte staat verkeerde, de restauratie ervan kostbaar zou zijn en er nog slechts enkele details van de schuilkerk aanwezig waren. Hij zou er de voorkeur aan geven het pand af te breken. De Monumentenraad adviseerde het beroep ongegrond te verklaren, een advies dat door de Raad van State werd overgenomen.

DE OMGEVING
De Nobelstraat ligt in het eeuwenoude Haagse Hofkwartier. Deze historische buurt grenst aan Paleis Noordeinde en wordt gekenmerkt door exclusieve winkeltjes, hotels, restaurants, cafés en ateliers. Vanwege het autovrije karakter van de buurt, is deze ideaal om gezellig rond te lopen en de monumentale panden te bewonderen.