Aanbod
Hoge Zand 2
Woningaanbod

Hoge Zand 2

KENMERKEN

Beschikbaar: 1 november
Huur: 930,- per maand
Servicekosten: €15,- per maand
Oppervlakte: 50 m2
Huisvestingsvergunning nodig: nee
Energielabel D

Het pand

De huizen aan de Hogezand 2-24 worden ook wel de Geefhuisjes genoemd en zijn het enige liefdadigheidshofje in Den Haag dat niet rondom een binnentuin gebouwd is. De panden zijn in 1565 gesticht door de griffier van het Hof van Holland, Cornelis Barthout Jansz, voor bewoners die om welke reden dan ook de huur niet konden betalen. In ruil daarvoor werd van de bewoners verwacht dat zij dagelijks vijf Weesgegroeten zouden bidden in de bijbehorende kapel. Vanwege de bouw van de Nieuwe Kerk op dezelfde plek, werden er zes huisjes afgebroken. Toen de Nieuwe Kerk af was, liepen de resterende woninkjes voortdurend grondwaterschade op. De kerk was namelijk gebouwd op een verhoogd stuk grond en het regenwater stroomde daarvandaan rijkelijk richting de huisjes. Om die reden werden deze in 1665 ook afgebroken. Enkele honderden meters zuidwaarts kwamen twaalf nieuwe huisjes, op een stuk bouwgrond dat met vele scheepsladingen zand werd opgehoogd. Vandaar de naam van de locatie: het Hoge Zand.

De indeling

Vanuit de entree in de hal is er toegang tot de woonkamer (ca. 20m²) die daarop toegang biedt tot de gesloten keuken (ca. 6m²). Aan de andere kant van de keuken bevindt zich de badkamer voorzien van een toilet, wastafel en douche. Daarbij is de kleine buitenplaats toegankelijk via de keuken. Via de trap in de woonkamer komt u bij de slaapkamer (ca. 14m2). Boven de slaapkamer is, op de vliering, de Cv-installatie geïnstalleerd.

De Omgeving

Het Hoge Zand is gelegen in het centrum van Den Haag, tussen de Zuidwal, Prinsegracht en Paviljoensgracht. In de directe omgeving bevindt zich de bruisende oude binnenstad. Op twee minuten loopafstand bevindt zich de Grote Markt met verschillende horecagelegenheden.

De Grote Markt is tevens het begin van het winkelgebied. Aan de andere kant van de Prinsegracht is het Medisch Centrum Haaglanden en het park Kortenbos.