Aanbod
Breedstraat 124
Woningaanbod

Breedstraat 124

Beschikbaar: nader te bepalen
Huur: €1.700,-
Aantal kamers: 3
Energielabel: A+
Overige ruimtes: terras

BESCHRIJVING PAND

Dit pand aan de Breedstraat is afgelopen jaar verbouwd en is nu bijna klaar voor de verhuur. Stadsherstel Den Haag heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Woningen die gerenoveerd moeten worden, worden op deze manier aangepakt. Dit appartement aan de Breedstraat is gasloos. De woning heeft een hybride warmtepomp en is uitzonderlijk goed geïsoleerd. De woning is daardoor energiezuinig.

Het appartement heeft 3 kamers en is zeer licht en ruim. Verder heeft het een nieuwe keuken, badkamer en wc!

Geschiedenis

Over de woning kunnen we nog niet zoveel vertellen, omdat deze nog niet klaar is. Wel kunnen we vast iets over der geschiednis vertellen.

Het pand is gelegen in de buurt Kortenbos, dit was één van de oudste onderdelen van het dorp ‘Die Haghe’. Het was een landelijk gebied. In de 14e eeuw was de Breedstraat nog niet aanwezig, maar de percelen vormden ongeveer de grens van Den Haag op dat moment. Volgens het stratenboek van Svend Veldhuijzen (bewerkt door Kees Stal) is de Breedstraat aangelegd tussen 1642 en 1646 en werd toen als Breestraat vermeld.

In de 18e en 19e eeuw ontstond hier een levendige volkswijk met veel goedkopere woningen. De naam Breedstraat dankte de straat uit het feit dat deze breder was dan de naburige straten.

Het huidige pand had een voorganger, zo is bekend uit een kadasterkaart uit 1883. Dit 19de-eeuwse huis werd openbaar verkocht in 1928 en werd afgebroken. Het nieuwe ontwerp was van de hand van de architect C.H.J. Alkemade. Op de begane grond kwam een garage voor de stalling van 5 auto’s en daarboven een woning.

In het exterieur zijn elementen uit het Nieuwe Bouwen (ontstaan in de jaren ’20) overgenomen, zoals de toepassing van het platte dak, maar ook elementen van de Delftse School (ontstaan in 1925) zoals het gebruik van gewassen grind op de begane grond als decoratie in de gevel. In 1933 werd de bestaande garage op de begane grond omgebouwd tot drukkerij en in 1957 werd de autostalling aan de voorzijde opgedoekt.