Aanbod
Stadsherstel eert verzet vanuit Julianakerk tijdens WO II
4 mei 2022

Stadsherstel eert verzet vanuit Julianakerk tijdens Tweede Wereldoorlog
Op 4 mei onthult Stadsherstel Den Haag een gedenkteken ter nagedachtenis aan Dominee D.A. van den Bosch bij de Julianakerk in de Haagse Transvaalwijk.
Van den Bosch was dominee in de Julianakerk en verzette zich aan het begin van de Tweede Wereldoorlog tegen de nazi ideologie. Eerder speelde hij een belangrijke rol bij het inzamelen van geld voor de bouw van de kerk. Op 11 december 1940 werd hij door de Duitsers gearresteerd, opgesloten in het “Oranjehotel” te Scheveningen en later in kamp Amersfoort waar hij in 1942 overleed. Postuum kreeg hij het Verzetskruis.
Stadsherstel Den Haag is eigenaar van de Julianakerk, een gemeentelijk monument gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. De kerk werd ontworpen door architect Gijs van Hoogevest (1887-1968) en in 1925 legde kroonprinses Juliana de eerste steen.
Met het gedenkteken herdenkt Stadsherstel het moedige standpunt van Dominee Van den Bosch en diens belangrijke rol bij de bouw van deze bijzondere kerk. Het idee is afkomstig van een van de certificaathouders van Stadsherstel, de heer Kees Freeke.
U kunt de plaquette aan de buitenkant van de kerk bekijken. De plaquette is gemaakt door DBHandgraveur. Meer informatie over de dominee vindt u in de hernieuwd uitgegeven biografie door Uitgeverij De Banier. Deze is verkrijgbaar via www.debanier.nl. Wilt u certificaathouder worden van Stadsherstel Den Haag? Dat kan via www.stadshersteldenhaag.nl.