Aanbod
Staatssecretaris Gunay Uslu maakt kennis met Erfgoedsector
9 jun 2022

Staatssecretaris Gunay Uslu maakt kennis met Erfgoedsector

Op 8 juni heeft staatssecretaris Gunay Uslu in Haarlem kennis gemaakt met de erfgoedsector. Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) organiseerde de bijeenkomst en erfgoedzorgers konden toelichten wat in de praktijk speelt en wat ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Lilian Kusters, directeur-bestuurder Stadsherstel Den Haag NV, pleitte voor vrijstelling van de overdrachtsbelasting bij aankoop van monumenten.

Het doel van de bijeenkomst was informatie ophalen uit het erfgoedveld om zo het herstelplan voor de cultuur- en erfgoedsector verder uit te werken. Deze middag was het eerste moment waarop de staatssecretaris rechtstreeks sprak met een bredere vertegenwoordiging uit de erfgoedsector.

Lilian Kusters: “Stadsherstel Den Haag NV redt al sinds 1977 erfgoed in Den Haag en Haaglanden. We zijn een van de grootste professionele monumentbeherende organisaties in Nederland. Deze organisaties kopen, restaureren en herbestemmen historische bouwwerken. Eenmaal opgeknapt, worden de panden verhuurd als woningen of bedrijfsruimte. Het zou ons helpen om met meer fiscale mogelijkheden een betere positie bij verwerving te krijgen, onder meer door een vrijstelling op de overdrachtsbelasting. Er zijn nog meer ideeën zoals een aankoopfonds voor grote leegstaande monumenten als kerken of fabrieken waarover we graag het gesprek verder voeren met het ministerie. Ik heb mevrouw Uslu van harte uitgenodigd om binnenkort een van onze monumenten te komen bezoeken om zo ook “in het veld” inzicht te krijgen in ons erfgoedwerk.

Stadsherstel Den Haag NV redt al 45 jaar erfgoed in Den Haag en omgeving door historische waardevolle gebouwen te restaureren. Wilt u bijdragen aan de instandhouding van historische waardevolle gebouwen, wordt dan certificaathouder via www.stadshersteldenhaag.nl.