Aanbod
Lustrumwandeling Indisch Erfgoed
19 sep 2022

Op 16 september vond de Indische wandeling in samenwerking met Riboet verhalenkunst plaats.

Onder de bezielende leiding van de twee stadsgidsen Piet Vernimmen en Gerard Scholtes liepen totaal vier groepen door het prachtige Statenkwartier.

Den Haag en Indisch erfgoed zijn nauw verbonden zijn met elkaar. De stad wordt ook wel de ‘Weduwe van Indië’ genoemd. Vlak na afloop van de Tweede Wereldoorlog en in de jaren vijftig kwamen meer dan 300.000 Nederlanders en Indische Nederlanders uit het net onafhankelijk geworden Indonesië naar Nederland. Een grote groep vestigde zich in Den Haag. De sporen hiervan zijn nog duidelijk herkenbaar in de architectuur, de opbouw van wijken, de vele toko’s en uiteraard mensen zelf met hun verhalen. Stadsherstel Den Haag is natuurlijk in het bijzonder geïnteresseerd in de historische panden waar je soms dagelijks aan voorbij loopt, maar die een bijzonder verhaal over een link naar de voormalige kolonie Nederlands-Indië vertellen. Dit was dan ook de insteek van de wandeling.

De wandeling is door Wendy Ripassa en Elsbeth Vernout van Riboet Verhalenkunst opgezet. Tijdens de tocht nam actrice Nathalie Smoor ons mee naar ervaringen van een “baboe”(kinderjuf) en hoe schrijnend dit kon zijn. Aan het einde van de wandeling en vertelde Yvonne Keuls hoe zij Den Haag leerde kennen vanuit het vensterraam van Pension Louise.

Deze wandeling was in het kader van het 45 jarig bestaan van Stadsherstel Den Haag. In de maanden oktober, november en december houden wij voor iedereen die belangstelling heeft een webinar over bouwhistorisch onderzoek dat heeft plaatsgevonden in de panden Tweede Riemerstraat en Prinsengracht 2 en 6. Wilt u deze bijwonen, stuurt u dan een mail naar info@stadshersteldenhaag.nl