Aanbod
Teniersstraat 13
Onze panden

Augustinusschool

Status: Stadsbeeldbepalend
Bouwjaar: 1891
Aangekocht: 2016
Herstel: 2016-2017
Betrokken partijen:
Hersbach Architecten
Aannemer G.G. Kunz B.V.

De voormalige Augustinusschool staat aan de Teniersstraat 13C te Den Haag. Het is in 2016 door Stadsherstel aangekocht na lange tijd leeggestaan te hebben.

Basisschool

De Augustinusschool was een rooms katholieke jongensschool. Architect Nicolaas Molenaar (1850-1960) heeft de school ontworpen. De architect was van katholieke komaf en kwam uit een familie van aannemers en timmermannen. De basis voor de bouw van de school werd gelegd in 1891. In de hal van het gebouw is vandaag de dag nog een herinneringssteen te zien die laat weten dat de eerste steenlegging gedaan is door pastoor J.C.F. Jansen en tot welke parochie de school behoorde. Rond de jaren ’60 begon de ontzuiling in Nederland en werd de Augustinusschool van de hand gedaan. Voordat het pand lange tijd leeg kwam te staan, huisde er nog een kinderdagverblijf.

Startersappartementen

Stadsherstel heeft het pand hersteld en herbestemd naar startersappartementen. Het gebouw staat in de Schilderswijk en stamt uit 1891. Het heeft geen monumentale status, maar wel cultuurhistorische waarde. Het is namelijk één van de laatste gebouwen in de wijk die herinnert aan de geschiedenis van verzuiling en ontzuiling in Nederland.

Cultuurhistorisch onderzoek

Bent u benieuwd naar het cultuurhistorisch onderzoek? Deze vindt u hier!