Aanbod
Sweelinckplein
Onze panden

Sweelinckplein 4-5

Status: Rijksmonument
Bouwjaar: 1894
Aangekocht: 2009
Herstel: 2010 – 2012
Betrokken partijen:
HVE Architecten BV
Stichting Leerwerkprojecten voor de bouw regio Haaglanden (LBH)

Spiegelsymmetrisch dubbelpand

De woningen aan het Sweelinckplein 4 en 5 zijn een spiegelsymmetrisch dubbelpand. De indeling van de panden is hetzelfde, maar dan gespiegeld. Dit is ook de reden dat de twee panden één voorgevel delen.

De panden zijn oorspronkelijk gebouwd als woonhuizen, maar hebben een tijd dienst gedaan als kantoorpanden  en noodopvang voor kinderen. In die tijd is het gebouw erg versoberd, zo zijn de versierde stucplafonds verborgen onder een systeemplafond en zijn de vloeren en deuren vernieuwd. Gelukkig zijn er ook veel originele kenmerken van de panden bewaard gebleven over de jaren, zoals de karakteristieke voorgevel, de glas-in-loodramen en de nog originele voordeur op nummer 5.

Een bijzonder detail dat tot op de dag van vandaag in de koopakte van alle panden aan het Sweelinckplein wordt opgenomen, is dat er geen ‘danshuizen of bordelen’ mogen worden gevestigd. De boete die hierop staat is 30 gulden per dag dat je in overtreding bent. Voor huidige huizenbezitters is dit een schijntje, maar in 1896 zou een dergelijke onderneming hier ongetwijfeld van over de kop gaan. De boete wordt volgens de regels verdeeld over de eigenaren van de dertig dichtstbijzijnde huizen.