Aanbod
Oude Molstraat 40-44
Onze panden

Oude Molstraat 40-44

Status: Rijksmonument
Bouwjaar: 16de eeuw
Aangekocht: 1976
Herstel: 1980 – 1982
Betrokken partijen:
Architectenbureau Kruger
Snoeck Aannemersbedrijf BV

Oorspronkelijk stond hier een dwarshuis van één woonlaag, dat de leidekker Arent Pieters Breeckhout rond 1585 op een stukje van zijn pas verworven erf had laten bouwen. In de eerste helft van de 17de eeuw is het huis uitgebreid met een tweede verdieping en twee extra kamers aan de achterkant.

Van de panden in de Oude Molstraat die in het bezit zijn van Stadsherstel, is dit woonhuis sinds de 17de eeuw het beste bewaard gebleven. Dit bleek toen bij de restauratie niet alleen de ontlastingsbogen boven de vensters tevoorschijn kwamen, maar binnen op de balkenzolders ook resten van de originele beschildering werden aangetroffen.

De panden aan de Oude Molstraat is waar het voor Stadsherstel Den Haag allemaal mee is begonnen, dit waren de eerste aankopen en restauratieprojecten.

De oude Molstraat gaat terug tot de middeleeuwen en was toen een achterafstraatje door de duinen, bedoeld voor ambachtslieden en lage functionarissen. Dat de straat vroeger een duinpad is geweest zie je nog steeds terug in de kronkelende vorm.

Voor 1592 heette de straat de Gasthuissteeg. De huidige naam komt van de herberg ‘De Drie Mollen’, die aan het begin van de straat gevestigd was.

Tegenwoordig vormt de Oude Molstraat samen met de Molenstraat, de Papestraat, de Juffrouw Idastraat en de Annastraat het Haagse Hofkwartier. Deze historische buurt grenst aan Paleis Noordeinde en wordt gekenmerkt door exclusieve winkeltjes, hotels, restaurants, cafés en ateliers. Vanwege het autovrije karakter van de buurt, is deze ideaal om gezellig rond te lopen en de monumentale panden te bewonderen.