Aanbod
Korte Beestenmarkt 7 t/m 13
Onze panden

Korte Beestenmarkt 7,9,11 en 13

Monumentstatus: Rijksmonument
Beschermd stadsgezicht: Rijks | Centrum
Bouwjaar: 1825
Aangekocht: 2007
Restauratie: 2011 – 2013
Betrokken partijen:
Burgy Bouwbedrijf B.V.

De grootste markt van Den Haag was vroeger op de grote markt, zoals de naam al laat blijken. Om die goed te bereiken werd er rond de 17de eeuw de Prinsegracht aangelegd. Met een goede aanvaarroute begonnen er kleinere markten te ontstaan rondom de Grote Markt, zoals de lange en korte Beestenmarkt, de Varkensmarkt en de Korenmarkt. Deze namen vind je tegenwoordig nog steeds terug in het straatbeeld.

Het pand aan de Korte Beestenmarkt 9 huisvestte het eerste Haagse Gemeentemuseum. In de 18de eeuw bestond de collectie uit zes groepsportretten van magistraten, maar de collectie in het Stadhuis groeide gestaag. Daarom verhuisde de collectie in 1871 naar de Korte Beestenmarkt 9. Vanaf toen had de collectie een museale status en groeide daarom steeds sneller. In 1884 verhuist het museum daarom alweer naar een nieuw onderkomen in de Sint Sebastiaansdoelen.

Na het aankopen van de panden aan de Korte Beestenmarkt heeft Stadsherstel de monumentale panden gerenoveerd met behoud van de karakteristieke kenmerken, zowel aan de binnen- als de buitenkant.