Aanbod
Koninginnegracht 42
Onze panden

Koninginnegracht 42A t/m 42F

Monumentstatus: Gemeentelijk Monument
Beschermd stadsgezicht: Rijks | Archipel/WPII
Bouwjaar: 1870
Aangekocht: 2020
Restauratie: 1994 (door Stichting Monumentenfonds)
Betrokken partijen:

Dit statige pand in eclectische stijl werd omstreeks 1870 als woonhuis gebouwd en is in oorsprong symmetrisch met het linker buurpand. In latere tijd is de voorgevel verhoogd en voorzien van een forse lijst met voluten. De kap is vervangen door een plat dak.

Er is weinig bekend van de bewoningsgeschiedenis. In 1969 werden in de panden Koninginnegracht 42 en 43 de opleiding tot apothekersassistenten gevestigd, wat grote consequenties had voor het interieur. Alle schouwen, parketvloeren, stucplafonds en kastenwanden werden gesloopt om ruime klaslokalen te formeren. Op iedere verdieping werd tevens een verbinding aangebracht tussen de beide panden. In de tuin, die zich aan de achterzijden over twee panden uitstrekt, werd een uitbreiding voor drie klaslokalen gerealiseerd.

Op de laatste dag van 1993 werden de panden Koninginnegracht 42 en 43 door de Dienst der Domeinen aan de stichting Monumentenfonds Den Haag overgedragen. Kort daarop werden de panden door de bewoners, die de panden hadden gekraakt, ontruimd en kon met het voorbereiden van de renovatiewerkzaamheden een aanvang worden gemaakt. De uitbreiding in de tuin werd gesloopt en in nr. 42 werden zes appartementen gerealiseerd, terwijl nr. 43 aan een particulier werd doorverkocht. De monumentale entree met zijn marmeren vestibule en fraaie houten trap werd gerestaureerd.