Aanbod
Koninginnegracht 42 E
Onze panden

Koninginnegracht 42E

Status: Gemeentelijk monument
Bouwjaar: 1870
Aangekocht: 2020
Herstel: 1994 (door de Stichting Monumentenfonds)

Koninginnegracht

Dit statige pand in eclectische stijl werd omstreeks 1870 als woonhuis gebouwd en is in oorsprong symmetrisch met het linker buurpand. In latere tijd is de voorgevel verhoogd en voorzien van een forse lijst met voluten. De kap is vervangen door een plat dak.

Er is weinig bekend van de bewoningsgeschiedenis. In 1969 werden in de panden Koninginnegracht 42 en 43 de opleiding tot apothekersassistenten gevestigd, wat grote consequenties had voor het interieur. Alle schouwen, parketvloeren, stucplafonds en kastenwanden werden gesloopt om ruime klaslokalen te formeren. Op iedere verdieping werd tevens een verbinding aangebracht tussen de beide panden. In de tuin, die zich aan de achterzijden over twee panden uitstrekt, werd een uitbreiding voor drie klaslokalen gerealiseerd.

Op de laatste dag van 1993 werden de panden Koninginnegracht 42 en 43 door de Dienst der Domeinen aan de stichting Monumentenfonds Den Haag overgedragen. Kort daarop werden de panden door de bewoners, die de panden hadden gekraakt, ontruimd en kon met het voorbereiden van de renovatiewerkzaamheden een aanvang worden gemaakt. De uitbreiding in de tuin werd gesloopt en in nr. 42 werden zes appartementen gerealiseerd, terwijl nr. 43 aan een particulier werd doorverkocht. De monumentale entree met zijn marmeren vestibule en fraaie houten trap werd gerestaureerd.

Prijs: -
Servicekosten: 100,- per maand
Beschikbaar per: 1 oktober 2021
Huurtermijn: minimaal 1 jaar
Waarborg: 1 maand huur inclusief servicekosten
Bouwjaar: 1870
Restauratie jaar: -
Gebruiksoppervlakte: 57m2
Inhoud: 176m3
Aantal kamers: 2
Buitenruimte: gemeenschappelijke tuin
Berging: ja
Aantal woonlagen: 1
Etage woningentree: 2de verdieping
Monumentale status: Rijksmonument
Energielabel: -
Bijzonderheden: -