Aanbod
Schalk Burgerstraat 217
Onze panden

Schalk Burgerstraat 217
Paardenbergstraat 1
Kempstraat 124

Julianakerk

Monumentstatus: geen
Beschermd stadsgezicht: geen
Bouwjaar: 1926
Aangekocht: 2004
Herstel: 2004 – 2005
Betrokken partijen:
Architectenbureau Rappange & Partners en Aannemer Schakel & Schrale

Hervormde kerk

De Julianakerk in Den Haag stamt uit het jaar 1926 en is ontworpen door architect G. Van Hoogevest (1887-1968). De kerk werd gebouwd omdat er een nieuwe arbeiderswoonwijk in aanbouw was aan het begin van de 20e eeuw; Transvaal, een wijk ten zuidwesten van het stadscentrum van Den Haag. De bouw van het pand werd gefinancierd door een ‘één uurloon bond’. Leden van de bond stonden een uurloon per week af zodat er in hun wijk een kerk zou komen. In 1924 geschiedde de eerste steenlegging door Hare Koninklijke Hoogheid prinses Juliana in aanwezigheid van koningin Wilhelmina. In 1926 werd de bouw afgerond en de kerk geopend. In 1998 werd de kerk aan de gemeente Den Haag verkocht.

 Welzijnsorganisaties en café-restaurant

Na een grondige voorbereiding van ruim vier jaar besloot Stadsherstel in de zomer van 2004 definitief om de Julianakerk te verwerven, restaureren en een passende nieuwe bestemming te geven. Gedurende dat jaar is de Julianakerk B.V. opgericht en vervolgens heeft Stadsherstel de kerk van de gemeente Den Haag gekocht. Toenmalig burgermeester Deetman gaf het startsein voor de verbouwing waarbij de kerkklok gedurende de bouwperiode op 12.00 uur werd gezet. Dat betekende dat de kerk buiten gebruik was. In 2006 is de Julianakerk heropend door Stadsherstel.
Momenteel zit in het atrium van het gebouw een café-restaurant. In de omliggende ruimtes van het atrium zijn welzijnsorganisaties en een kunstenaarscollectief gehuisvest.