Schalk Burgerstraat 217
Paardenbergstraat 1
Kempstraat 124
Julianakerk
Monumentstatus: geen
Beschermd stadsgezicht: geen
Bouwjaar: 1925 / 1926
Aangekocht: 2004
Herstel: 2004 – 2006
Betrokken partijen:
Architectenbureau Rappange & Partners en Aannemer Schakel & Schrale
Hervormde kerk
De Julianakerk in Den Haag stamt uit het jaar 1926 en is ontworpen door architect G. Van Hoogevest (1887-1968). De kerk werd gebouwd omdat er een nieuwe arbeiderswoonwijk in aanbouw was aan het begin van de 20e eeuw; Transvaal, een wijk ten zuidwesten van het stadscentrum van Den Haag. De bouw van het pand werd gefinancierd door een ‘één uurloon bond’. Leden van de bond stonden een uurloon per week af zodat er in hun wijk een kerk zou komen. In 1925 geschiedde de eerste steenlegging door Hare Koninklijke Hoogheid prinses Juliana in aanwezigheid van koningin Wilhelmina. In 1926 werd de bouw afgerond en de kerk geopend. In 1998 werd de kerk aan de gemeente Den Haag verkocht.
De Julianakerk is gebouwd als Nederlands Hervormde Kerk en dankt haar naam aan het feit dat Prinses Juliana de kerk geopend heeft. De kerk was voorzien van een koninginnebank en de Prinses ging er regelmatig te kerke. Het monument is een goed voorbeeld van protestantse kerkenbouw waarbij decoratieve elementen rechtstreeks voortkomen uit de functie. De kerk is gebouwd in stijl van de Amsterdamse / Haagse school. Het bouwplan is geïnspireerd door het ontwerp van Berlage voor het Vredespaleis en vertegenwoordigt een grote architectonische waarde. Door de centrale ligging en de zestig meter hoge toren vormt de kerk een belangrijk oriëntatiepunt in de wijk Transvaal.
Welzijnsorganisaties en café-restaurant
Na een grondige voorbereiding van ruim vier jaar besloot Stadsherstel in de zomer van 2004 definitief om de Julianakerk te verwerven, restaureren en een passende nieuwe bestemming te geven. Gedurende dat jaar is de Julianakerk B.V. opgericht en vervolgens heeft Stadsherstel de kerk van de gemeente Den Haag gekocht. Toenmalig burgermeester Deetman gaf het startsein voor de verbouwing waarbij de kerkklok gedurende de bouwperiode op 12.00 uur werd gezet. Dat betekende dat de kerk buiten gebruik was. In 2006 is de Julianakerk heropend door Stadsherstel.
Momenteel zit in het atrium van het gebouw een café-restaurant. In de omliggende ruimtes van het atrium zijn welzijnsorganisaties en een kunstenaarscollectief gehuisvest.