Aanbod
Goudriaankade 90
Onze panden

Goudriaankade 90

Status: Rijksmonument
Aangekocht: 1992

Het oude Havenkantoor

Aan het einde van de 19de eeuw boden de grachten in de binnenstad van Den Haag niet meer voldoende capaciteit voor de opkomende industrie en scheepvaartverkeer en werd er begonnen met het bouwen van de Laakhaven. In 1900 verrees daarbij ook het Havenkantoor, van waaruit de havenmeester met zijn adjuncten toezicht hield op de haven en het scheepvaartverkeer. Het gebouw is ontworpen door de heer A.A. Schadee, stadsarchitect van Den Haag en bekend als architect van onder andere het Openbaar Gemeentelijk Slachthuis en de brandweerkazerne van Scheveningen. In de jaren daarna is het havenkantoor omringd door bedrijfsbebouwing en woningbouw, maar gelukkig heeft het gebouw na al die jaren zijn karakter weten te behouden.

De voormalige bestemming van het pand is nog altijd goed terug te zien. Zo heeft het voormalige Havenkantoor grote ramen aan de waterkanten om het voorbijkomende scheepvaartverkeer goed in de gaten te kunnen houden. Ook vind je boven de ingang nog een stenen beeld van de boeg van een houten schip, het gebeeldhouwde en ingekleurde wapen van Den Haag en een gevelsteen met de inscriptie ‘Havenkantoor’. Onder andere deze karakteristieke details maken dat het gebouw van cultuurhistorische- en architectuurhistorische waarde is voor de stad.

Op dit moment is Stadsherstel Den Haag het Havenkantoor aan het ontwikkelen als als Boutiquehotel. Vanaf de Open Monumentendag op 12 september 2021 is het hotel beschikbaar voor overnachtingen. Voor meer info of boekingen kunt u contact opnemen met hotelhavenkantoor@stadshersteldenhaag.nl of 0641148078.