Aanbod
Goudriaankade 90
Onze panden

Goudriaankade 90

Boutique Hotel Havenkantoor

Monumentstatus: Rijksmonument
Beschermd stadsgezicht: geen
Bouwjaar:
Aangekocht: 1992
Restauratie:
Betrokken partijen:

Reserveren

Wilt u het hotel van binnen bekijken? Dat kan klik op 360°. Voor het boeken van een overnachting, klik op deze link. Voor meer info of boekingen kunt u contact opnemen met hotelhavenkantoor@stadshersteldenhaag.nl of M 0641148078.

Geschiedenis

Aan het einde van de 19de eeuw boden de grachten in de binnenstad van Den Haag niet meer voldoende capaciteit voor de opkomende industrie en scheepvaartverkeer en werd er begonnen met het bouwen van de Laakhaven. In 1900 verrees daarbij ook het Havenkantoor, van waaruit de havenmeester toezicht hield op de haven en het scheepvaartverkeer. 

Het gebouw is in 1900 ontworpen door de heer A.A. Schadee, stadsarchitect van Den Haag en bekend als architect van onder andere het Openbaar Gemeentelijk Slachthuis en de brandweerkazerne van Scheveningen, ook panden in bezit van Stadsherstel Den Haag. In de jaren daarna is het havenkantoor omringd door bedrijfsbebouwing en woningbouw. In 1992 ging het Havenbedrijf eruit en kocht Stadsherstel Den Haag het unieke gebouw. Na een grondige restauratie werd het verhuurd als kantoor en vanaf september 2021 is het een boutique hotelsuite geworde. Informatie en te boeken via deze link.  

Architectonische details

De voormalige bestemming van het pand is nog altijd goed terug te zien. Zo heeft het voormalige Havenkantoor grote ramen aan de waterkanten om het voorbijkomende scheepvaartverkeer goed in de gaten te houden. Ook vind je boven de ingang nog een stenen beeld van de boeg van een houten schip, het gebeeldhouwde en ingekleurde wapen van Den Haag en een gevelsteen met de inscriptie ‘Havenkantoor’.