Aanbod
Dintelstraat 46
Onze panden

Dintelstraat 46
Het Koelhuis

Monumentstatus: geen
Beschermd stadsgezicht: geen
Bouwjaar: 1912 – 1913
Aangekocht: 2016
Herstel: 2018 – 2019
Betrokken partijen:
Bouwactief BV &
Braaksma & Roos Architectenbureau

Bierdepot De Drie Hoefijzers was oorspronkelijk een depot voor de gelijknamige bierbrouwerij uit Breda. Het complex is ontworpen door K. Meijer & H.E.M. Rademaker architecten en is vlak voor de Eerste Wereldoorlog gebouwd. Het bestaat uit een kantoorvilla, koelhuis en paardenstal. De bierbrouwerij uit Breda had meerdere depots in Nederland. Het Haagse depot is waarschijnlijk de laatste die nog bestaat. Het was tot eind jaren zestig eigendom van ‘De Drie Hoefijzers’, waarna er onder meer een houthandelaar en uiteindelijk een autosloopbedrijf in huisden.

Het complex is sinds 2007 een gemeentelijk monument, maar stond er toen al een tijd slecht bij. De staat van het depot ging de laatste jaren alleen maar achteruit, daarom is in 2010 de oude rijtuigenstalling gesloopt. Om verder verval te voorkomen, besloot Stadsherstel om het complex aan te kopen.

Het Koelhuis

Wanneer het bier via het spoor, en later ook via vrachtwagens, uit Breda was aangevoerd werd het in tonnen opgeslagen in het koelhuis, de bierkelder. Boven de opslag bevindt zich de ijszolder. Het ijs werd aan een hijsbalk opgetakeld en door de deur naar binnen getransporteerd. Op de zolder bevinden zich twee grote betonnen koelcellen waar het ijs opgeslagen werd. Via grote luchtschachten daalde de koude lucht van de zolder naar beneden en koelde het bier. De voorruimte van de bierkelder met daarachter de laadruimte was verhoogd ten opzichte van het maaiveld voor het gemakkelijk laden van de wagens.

Het Koelhuis is herbestemd tot bedrijfsruimte met bijbehorende horeca dat nu in gebruik is door de Broodbrouwers.