Aanbod
Breedstraat 122 (bedrijfsruimte)
Bedrijfsaanbod

Breedstraat 122 (bedrijfsruimte)

Beschikbaar: per direct
Huur: €800,- excl. btw
Bedrijfsruimte van +/- 57m2

Geschiedenis Breedstraat

Het pand is gelegen in de buurt Kortenbos, dit was één van de oudste onderdelen van het dorp ‘Die Haghe’. Het was een landelijk gebied. In de 14e eeuw was de Breedstraat nog niet aanwezig, maar de percelen vormden ongeveer de grens van Den Haag op dat moment. Volgens het stratenboek van Svend Veldhuijzen (bewerkt door Kees Stal) is de Breedstraat aangelegd tussen 1642 en 1646 en werd toen als Breestraat vermeld.

In de 18e en 19e eeuw ontstond hier een levendige volkswijk met veel goedkopere woningen. De naam Breedstraat dankte de straat uit het feit dat deze breder was dan de naburige straten.

Het huidige pand had een voorganger, zo is bekend uit een kadasterkaart uit 1883. Dit 19de-eeuwse huis werd openbaar verkocht in 1928 en werd afgebroken. Het nieuwe ontwerp was van de hand van de architect C.H.J. Alkemade. Op de begane grond kwam een garage voor de stalling van 5 auto’s en daarboven een woning.

In het exterieur zijn elementen uit het Nieuwe Bouwen (ontstaan in de jaren ’20) overgenomen, zoals de toepassing van het platte dak, maar ook elementen van de Delftse School (ontstaan in 1925) zoals het gebruik van gewassen grind op de begane grond als decoratie in de gevel. In 1933 werd de bestaande garage op de begane grond omgebouwd tot drukkerij en in 1957 werd de autostalling aan de voorzijde opgedoekt.