Aanbod
Koeiepanden Prinsegracht voor en na restauratie
9 mei 2022

Koeiepanden Prinsegracht voor en na restauratie

Behoud van Haags Erfgoed, restaureren en herbestemmen van historische panden zit in het DNA van Stadsherstel. Een mooi voorbeeld van ons werk zijn de Koeiepanden aan Prinsegracht 271-297. Op de foto’s “voor en na restauratie” is te zien hoe deze panden met kennis en vakmanschap gerestaureerd zijn waarmee ze behouden blijven voor toekomstige generaties. Zo houdt Stadsherstel historische panden in Den Haag in stand en draagt zij bij aan een verbetering van het leef- en vestigingsklimaat.

Vanaf augustus 2021 is Stadsherstel gestart met bouwhistorische onderzoeken voor al haar panden. Zo kan bij restauratie van een pand door gedegen onderzoek alle historische informatie worden meegenomen. Waar nodig wordt zelfs kleurhistorisch onderzoek gedaan.

Bij de Koeiepanden gaan we de opzet van de gevel goed onderzoeken want die roept vragen op. Zie op de foto bij de twee panden rechts dat deze twee vensters breed is terwijl de middelste drie vensters breed is met een centrale entree. De breedte van de penant naast de buitenste vensters is smaller dan tussen de vensters. Te smal voor een penant, ook bij de omzetting naar de bouwmuur. Dit wijst er sterk op dat de panden in het verleden een stuk ter grootte van 1/3 van hun breedte zijn kwijtgeraakt. De daklijst die nu over de drie hoge panden heen gaat, staat daarbij ter discussie. Het is daarom mogelijk dat het oorspronkelijk drie panden waren, even breed, met centrale entree en ieder een eigen daklijst.