Aanbod
Bijzondere vondst Prinsegracht 2
22 dec 2023

Behang met heraldische wapens

Maart 2022 deed historica Feyoena Grovestins een bijzondere ontdekking in ons pand Prinsegracht 2 in Den Haag. Zij vond behang met als afbeelding een koggeschip en het wapen van Amsterdam. Deze vondst was op zichzelf al bijzonder, maar het feit dat dit behang eerder aangetroffen was in de het voormalig Statenhalcomplex in Zwolle, maar dan met het wapen van de provincie Overijssel, maakt het extra bijzonder.

In 1881 was het zeventiende-eeuwse pand Prinsegracht 2 verbouwd tot winkelpand en was de opkamer bij de winkel getrokken. Waarschijnlijk dateert het behang uit de periode toen Adolf Robert Wuck uit Duivendrecht er in 1947 zijn lunchroom vestigde. Dit kan de herkomst van het behang verklaren. Duivendrecht ligt onder de rook van Amsterdam.

Het koggeschip, dat in de Middeleeuwen ontwikkeld was, kon veel meer goederen vervoeren dan eerdere types. Dit zorgde er onder andere voor dat de Hanzesteden floreerden.

Nu was Den Haag noch Amsterdam een Hanzestad, maar toch is het niet zo verwonderlijk dat het er een variatie is van het behang met Amsterdams wapen. De oudste versies van het Amsterdamse zegel vertonen ook een koggeschip.

Wie dit behang produceerde is, nog, niet bekend. Gezien de connecties met Amsterdam is het mogelijk dat een behangfabriek uit die stad hiervoor verantwoordelijk was. Hiervoor komt de fabriek van Rath & Doodeheefver als eerste in aanmerking. De stalenboeken van R&D zijn nog niet helemaal doorgenomen. Dat definitieve antwoord laat nog even op zich wachten.

Bron: Richard Harmani – Nieuwsbrief Stichting Historische Behangsels

Foto’s: F. Grovestins

 

Behang met koggeschip Prinsegracht 2

Fragment van het behang waarop te zien is dat het rapport per baan wisselt.


Behang met koggeschip Prinsegracht 2

Detail van het behang met koggeschip.