Aanbod
Onderhoudstips van de expert
31 mei 2017

Erik den Breems, projectmanager en restauratiecoördinator bij Stadsherstel, geeft vijf tips voor het herstel en onderhoud van uw eigen woning.

01
Offertes aanvragen: één offerte is géén offerte

Het belangrijkste bij onderhoud aan uw huis is misschien wel de partij die het onderhoud uitvoert. Zorg dat u weet wat u wilt, zodat de aannemer weet wat u van hem vraagt. Een onduidelijke offerteaanvraag maakt het lastig om een goede prijs te krijgen. En onthoud: één offerte is géén offerte. Vraag ten minste drie aannemer om een advies en offerte zodat u kunt vergelijken.

02
Schilderwerk onderhouden, ook een kwestie van ramen lappen

Het zemen van ramen is niet altijd even leuk of makkelijk, maar voor uw hout- en schilderwerk is het zeker van belang. Ik lap mijn ramen ieder half jaar en neem dan ook het houtwerk grondig af met autoshampoo. Dat behoudt de glans en verlengt de levensduur van het schilderwerk.

03
Binnenschilderwerk, kitnaad en voldoende ventilatie bij enkele beglazing

In de winter loopt er geregeld condens langs de binnenkant van enkelglas. Hierdoor kan er vocht komen tussen het hout en het glas, met houtrot tot gevolg. Zorg daarom voor een strakke kitnaad tussen hout en glas, in combinatie met deugdelijk schilderwerk. En ventileer voldoende, juist als het koud is. Dat voorkomt condensvorming.

04
Dakbedekking van platte daken vernieuwen? Dan niet per se vervangen

Bij veel klassieke gebouwen zijn de platte daken voorzien van bitumineuze dakbedekking. Deze dakbedekkingen gaan lang mee, maar niet eeuwig. Als u de dakbedekking vernieuwt, is het niet altijd noodzakelijk om de bestaande te vervangen. In sommige gevallen kan deze namelijk nog goed dienen als “membraam” voor een nieuwe laag dakbedekking. Dit kan een hoop geld en afval schelen.

05
Verbouwen is vooruitzien

Veel mensen kopen een huis en richten zich meteen op het verbouwen van de meest in het oog springende onderdelen, zoals de badkamer. Soms worden hierdoor belangrijke elementen over het hoofd gezien. Zorg daarom eerst dat u de basis op orde heeft, dat voorkomt ellende in de toekomst. Misschien kunt u die badkamer beter over twee jaar renoveren en is het verstandiger eerst te focussen op nieuw leidingwerk, zodat vloeren en plafonds later niet nogmaals open moeten.